RE/MAX evropsko poročilo za stanovanjske nepremičnine

RE/MAX Evropa: “Trg stanovanjskih nepremičnin v porastu”

Evropski stanovanjski trg raste. Glede na nedavno objavljeno raziskavo stanovanjskega trga RE/MAX Evrope, v prihodnjih mesecih pričakujemo veliko povpraševanje in naraščajoče cene nepremičnin ter dobre pogoje za posojila in finančne spodbude - zlasti za kupce, ki prvič kupujejo.

Tudi v Sloveniji pričakujemo podobne trende, kar se po naših podatkih ter uradnih podatkih precej kaže že v letu 2016 in v prvih mesecih tega leta.


Ugodne gospodarske razmere spodbujajo povpraševanje

RE/MAX evropsko poročilo za stanovanjske nepremičnine podaja kratek pregled evropskega trga nepremičnin, trenutnih cen nepremičnin in predvidevanj glede gibanja cen v prihodnje za področje prodaje in oddaje stanovanjskih nepremičnin. Izhaja iz internih podatkov RE/MAX-a in splošnih tržnih informacij za vsako posamezno državo.

V skladu z ugotovitvami trenutno najdemo nizke obrestne mere in zato ugodna posojila v skoraj vseh evropskih državah. To ima za posledico večje povpraševanje po nepremičninah, kar pa se odraža v višanju cen v skoraj vseh segmentih in na vseh območjih.

Na primer na Slovaškem in v Estoniji je bilo zaradi dobrih gospodarskih razmer zgrajenih veliko novogradenj. Na Malti se je zaradi povečanja števila tujih delavcev na otoku zelo povečala rast najemniškega trga. Trgi kot so Portugalska, Grčija in Škotska v zadnjih letih zelo dobro okrevajo in kažejo jasne znake stabilne rasti, zaradi česar se v prihodnje pričakuje več poslov nakupa ali prodaje. Ugodne gospodarske razmere in klima še naprej vzpodbujajo rast povpraševanja po nepremičninah tudi v Sloveniji, kjer je najbolj izpostavljeno povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah in zemljiščih za gradnjo.

Največje zvišanje cen je v mestih

Evropski RE/MAX strokovnjaki navajajo, da so se med letoma 2015 in 2016 povišale prodajne cene za stanovanja in hiše. Še posebej so se cene na kvadratni meter povečale za stanovanja v mestih – na primer do 13 % v mestih v Litvi, Nemčiji in Luksemburgu – in možnost za nadaljnje povečanje cen ni izključena.

Tudi prodajne cene hiš na podeželju so se med letoma 2015 in 2016 povišale in se v letu 2017 v Avstriji in Estoniji še dodatno povišale za približno 4 %. V Franciji, Grčiji in Švici pa se pričakuje, da bodo cene ostale stabilne.

Najemnine so se tudi v letu 2016 povišale in sicer za 10 % za stanovanja v mestih na Nizozemskem, v Romuniji in Španiji, in kar za 16 % na Malti. RE/MAX strokovnjaki napovedujejo, da se bodo najemnine v večini držav v tem letu ali povišale ali izravnale.

V RE/MAX-u ocenjujemo, da so se cene stanovanj v letu 2016 v Ljubljani dvignile za 5 do 15 %, prav tako na Obali. Cene se višajo predvsem pri nepremičninah na dobrih lokacijah, kjer je povpraševanje bistveno večje od ponudbe, kar je še posebej izraženo v prestolnici.

Raj za smučarje

Počitniške hišice so namenjene ljubiteljem smučanja, ki so jim idilična smučarska doživetja zanje in za njihovo družino velikega pomena. Lokacija na južni strani Visokih Tur s stalno snežno odejo alpskemu smučanju zagotavlja odlične pogoje skozi vso leto. Ta izjemni resort zato že leta številne državne reprezentance v alpskih disciplinah uporabljajo kot stalno lokacijo svojih poletnih treningov. Vasica je le dve minuti vožnje z avtomobilom oddaljena od spodnje postaje vzpenjače.

V počitniški vasici bo lastnikom nepremičnin na voljo tudi vrsta storitev (hotelski nivo 5*) kot so: najem kuharja, postrežba zajtrka v sobi, sobarica, nakupovalne storitve, masaže in kozmetične storitve ter še veliko več.


Odlična priložnost za investicijo

Kupci/investitorji lahko z nakupom ene ali več počitniških hišic pridobijo odlične možnosti za ustvarjanja zagotovljenih finančnih donosov. Posamezne hišice so na voljo v različnih tipih in izvedbah velikost od 100 do 260 m2 že od 390.000,00 EUR dalje. Gradnja hišic se je že pričela, prve pa bodo novim lastnikom na voljo v drugi polovici leta 2017.

Za več informacij in dogovor za ogled nas lahko pokličete na +386 31 647 000.


Več informacij:
RE/MAX COMMERCIAL
Nepremičninska družba d.o.o.
Štihova ulica 16
1000 Ljubljana
www.re-max.si
T: +386 31 647 000
E: vesna.ceh@re-max.si