Danes se veliko govori o prodaji nepremičnin na javnih dražbah, kjer si kupec lahko zagotovi nepremičnino po ugodnejši ceni in s tem privarčuje kar nekaj tisočakov. Že sama beseda dražba pove, da se nepremičnino »draži« z drugimi interesenti in zmaga tisti, ki je pripravljen za nepremičnino odšteti največ. Če ste oseba z gotovino, potem ne bo nobenih težav. Kaj pa če potrebujete kredit?


Nepremičnino na prostem trgu lahko kupimo s pomočjo najema hipotekarnega kredita, kjer je zavarovanje kredita lahko nepremičnina, ki jo kupujemo. Pri javnih dražbah pa banka ne bo odobrila hipoteke na nepremičnino, ki jo kupujemo, ampak bo zahtevala drugačne rešitve. Javne dražbe zahtevajo plačilo kupnine pred prenosom premoženja v last kupca, zato da se poplačajo že vpisani hipotekarni upniki.

Kako postopati?

Zaradi nepoznavanja veliko kupcev smatra, da je nakup nepremičnine na javni dražbi podoben nakupu nepremičnine na prostem trgu, vendar obstajajo bistvene razlike. Kupec je pri nakupu preko javnih dražb zavezan kriti še davke in ostale obveznosti, ki jih na prostem trgu praviloma krije prodajalec. Pomembna razlika pa je v načinu financiranju. Vsem interesentom, ki nimajo lastnih sredstev in želijo kupovati nepremičnino na dražbi, svetujemo, da se čim prej najavijo pri svojem svetovalcu na banki. Banke so pred kratkim dobila navodila glede financiranja nepremičnin v primeru javnih dražb. Pri nepremičninah višje vrednosti vam bo banka ponudila najem stanovanjskega kredita. Obstajata dva načina pridobitve stanovanjskega kredita za financiranje nakupa na javni dražbi. Stanovanjski kredit, kateri se lahko zavaruje s pomočjo hipoteke na drugi nepremičnini, ki ni predmet javne dražbe, ali stanovanjski kredit, kateri se odobri na podlagi zavarovanja zavarovalnice in poroštva. V obeh primerih vam bančni svetovalec svetuje in skupaj z vami išče rešitve. Nepremišljene odločitve in slaba komunikacija z banko vas lahko stanejo are, ki je 10 % zneska nepremičnine, če kasneje ne boste mogli zagotoviti sredstev za kupnino.

Kje je moja meja draženja?

Adrenalin in sama želja po nepremičnini, ki je predmet javne dražbe, vas lahko zavedejo in hitro se lahko zgodi, da prestopite svojo mejo. Vaša ponudba je zavezujoča in poti nazaj ni. Na banki se torej pozanimajte o svoji kreditni sposobnosti za nepremičnino, ki bi jo radi kupili na dražbi. Znesek kredita je odvisen predvsem od vašega neto dohodka in velikosti podjetja, kjer ste zaposleni. K svoji kreditni sposobnosti dodajte še varščino/aro ter 2 % davek na promet z nepremičninami in to je potem vaša zgornja meja draženja na javni dražbi. Da boste vedeli kako dražiti in na kaj biti pozoren pri izbrani nepremičnini, se obrnite na svojega nepremičninskega svetovalca, ki vam bo zagotovil vse informacije, ki jih potrebujete.

Andreja Berlak