Bivanje v Evropi - izsledki tržne raziskave

Ženske pri iskanju sanjskega doma zahtevnejše od moških


9.12.2015 - RE/MAX kot vodilna nepremičninska mreža v Evropi, z več kot 20-letnimi izkušnjami na tem področju, zelo dobro pozna želje in zahteve svojih strank. Da bi še podrobneje spoznali pričakovanja kupcev, ki iščejo svoj dom ter njihove sedanje življenjske pogoje, so izvedli obsežno tržno raziskavo, v katero so vključili več kot 8.000 ljudi iz 16 evropskih držav, starih od 20 do 59 let ter prišli do zanimivih ugotovitev.


Kakšen je sanjski dom?

Anketa je pokazala, da ima za večino Evropejcev njihov sanjski dom pet sob (brez dnevne sobe, kopalnice in hodnika), medtem ko so se odgovori glede velikosti bivanjskih prostorov dokaj razlikovali. V povprečju znaša sanjski prostor v očeh Evropejcev 131m2.

Poleg velikosti doma so v raziskavi ugotavljali tudi 5 najbolj zaželenih značilnosti nepremičnine: lastno sobo, kjer imajo svoj mir, si želi 59 % anketirancev, bližino parkirišča 58 %, bližino zelenih površin 52 %, balkon ali teraso 50 %, bližino javnega prevoza pa 44 % anketirancev.

Raziskava je pokazala, da so ženske zahtevnejše od moških, saj so vse omenjene značilnosti ocenile z višjim odstotkom kot moški, prav tako so pogosteje označile za pomembno značilnost bližino šole, nakupovalnih centrov ter tudi možnost svojega lastnega vrta. Le 12 % Evropejcev si lahko predstavlja življenje s sostanovalci, kar je glede na raziskavo najmanj zaželena značilnost nepremičnine.


Kako visoko segajo stroški bivanja?

Ko pridemo do stroškov bivanja, so rezultati le-teh v dokaj širokem razponu: na eni strani vsak peti Evropejec porabi do 20 % svojih prihodkov za stroške bivanja, na drugi strani pa jih 9 % ocenjuje, da za stroške bivanja porabijo med 70 in 90 %. V povprečju porabijo Evropejci okrog 40 % svojih prihodkov za bivanje, pri čemer opažajo, da se stroški bivanja višajo. Evropejci so pripravljeni odšteti dokaj visoko ceno za svoje bivanje.

Prav tako so pripravljeni plačati nekoliko višjo ceno, če bo rezultat te cene višji standard bivanja. Tako kot v Sloveniji je tudi drugod po Evropi visok delež lastnikov svojih domov, saj je kar 61 % Evropejcev lastnikov nepremičnin, v katerih živijo, ena tretjina vprašanih pravi, da živijo v lastni hiši, 25 % pa jih živi v stanovanju. Z raziskavo je tudi ugotovljeno, da imajo najemniki višje stroške, kot tisti, ki so lastniki stanovanj. Strinjajo se tudi, da so za strešje prebivalstvo stroški bivanja v njihovi državi visoki.


S kom radi bivajo Evropejci

V Sloveniji smo znani po tem, da mladi dolgo živijo pri svojih starših. Raziskava kaže, da je tako tudi drugod po Evropi, saj jih šest od desetih anketiranih živi s svojimi starši, medtem ko jih 39 % živi z najmanj enim ali več otroki. Večina Evropejcev živi s svojimi partnerji, starši ali otroki. Le 15 % jih živi na svojem. Značilno je, da se v zahodnoevropskih državah preselijo na svoje ob začetku študija ali ob pričetku svoje prve službe, medtem ko je za vzhodnoevropske države bolj značilno, da živijo dlje časa s svojimi primarnimi družinami.


Štiri selitve v povprečju

Ne samo v Sloveniji, tudi po drugih državah je selitev nekaj redkega. V povprečju se Evropejci selijo le 4-krat v svojem življenju. Ta fenomen pa ni prisoten le med novejšo generacijo. Tudi za Evropejce nad 50 let je značilno, da so se, glede na raziskave, selili v povprečju le 5-krat v življenju. Skoraj četrtina je pakirala svoje stvari več kot 6-krat, medtem ko se je 15% anketirancev selilo le 1-krat. Osebe, ki živijo v najemu, se selijo pogosteje kot lastniki stanovanj.

Seveda pa je bolj kot selitev, privlačen počitniški objekt - vikend. Večina Evropejcev si privošči svoj počitniški objekt kar v svoji državi. Glede na raziskavo ima vsak šesti Evropejec svoj počitniški objekt, pri tem se 33,7 % anketirancev na oddih odpravi v počitnicah, 23,9 % pa kar med vikendi. Kar 8,7 % Evropejcev ima v lasti nepremičnino, ki jo uporablja za poslovne namene, od tega 2-krat več moški, kot ženske.

Glede na raziskavo Igor Horvat, direktor RE/MAX Slovenije, ugotavlja, da Evropejci le nismo tako raznoliki, kot mnogi mislijo. Seveda ima vsaka država svoje posebnosti, vezane tudi na tržne in gospodarske razmere, vendar pa smo si Evropejci zelo podobni pri naših pričakovanjih glede bivalnih razmer.

RE/MAX Slovenija je mreža nepremičninskih družb z mednarodnim zaledjem, ki združuje lokalno strokovno znanje in mednarodne izkušnje. Danes povezuje že več kot 70 nepremičninskih posrednikov v 12 nepremičninskih agencijah po vseh Sloveniji, ki delujejo po sistemu franšiz in imajo tako dostop do vseh znanj, izkušenj in pomoči krovne družbe. RE/MAX sicer velja za številko ena na področju prometa z nepremičninami in je najhitreje rastoča mreža nepremičninskih agencij v Evropi. Združuje agencije v 95 državah po svetu ter 33 državah v Evropi in beleži že 42 let kontinuirane rasti, samo v Evropi pa združuje več kot 14.000 nepremičninskih posrednikov v več kot 1.500 neodvisnih agencij.


Več informacij: Janja Čeh Horvat, izvršna direktorica RE/MAX Slovenija, tel: 02 749 34 62, fax: 02 749 34 65,
email: janja.cehhorvat@re-max.si , RE/MAX Slovenija, www.re-max.si.