9 nasvetov, ki vam bodo pomagali pri prodaji vaše nepremičnine

1. Za posredovanje izberite le eno agencijo

Kljub temu, da ste pogodbo podpisali le z enim RE/MAX-ovim posrednikom iz naše mreže, bo vašo nepremičnino vsak svojim potencialnim kupcem ponudilo več kot 60 posrednikov v mreži.

Prvi pomislek, ki ga ima kupec, ko zazna, da isto nepremičnino prodaja več različnih agencij je, da nepremičnino prodajajo že vsi na trgu in da iz tega razloga zagotovo sodi med manj prodajljive. Prav tako so kupci zmedeni ob različnih kontaktih in različnih cenah, kot se pogosto zgodi.


2. Poiščite pomoč posrednika, ko imate kupca, ki se obrne na vas

V današnjih časih so potencialni kupci zahtevne stranke. Njihovo zaupanje si boste pridobili v kolikor vas bo v procesu prodaje spremljal nepremičninski posrednik, ki bo odpravil morebitne dvome strank. Veliko potencialnih kupcev danes potrebuje financiranje nepremičnine, sami pa se ne obrnejo na pravi naslov, ne preverijo vseh možnosti in zato ne dobijo kredita. Re/Max sodeluje s priznanimi bankami in lahko vašim potencialnim kupcem brezplačno svetuje in jim poskuša urediti ugodno financiranje.


3. Postavite »pravo« ceno

Pri postavitvi cene upoštevajte nasvet posrednika, saj le ta ve po kakšni ceni so se dejansko prodale nepremičnine primerljive vaši. Prodajalci velikokrat ceno postavijo po kriteriju »kaj se primerljivega prodaja«, pozabijo pa, da je relevantno le tisto kaj se dejansko proda. V mislih imejte tudi nepremičnine, ki jih ponujajo banke. Cena je še vedno odločujoč kriterij pri nakupu.


4. Pripravite svojo nepremičnino na prodajo

Pokosite travo, počistite notranjost in zunanjost, prebelite, znebite se odvečne krame, pospravite čim več stvari, ki niso predmet prodaje, poskrbite za prijeten vonj v vašem domu in ga primerno osvetlite. Vizualni izgled in malenkosti so še kako pomembne ob poplavi nepremičnin na trgu. Prvi vtis je lahko odločujoč!


5. Ponudite kratkoročni najem z nadaljnjim odkupom

S kupcem danes določite prodajno ceno, določite višjo najemnino od običajne in določite rok, do katerega se naj zgodi odkup (priporočamo največ 2 leti). V primeru odkupa se najemnina šteje v kupnino (banke to upoštevajo kot lastno udeležbo pri kreditu), v primeru, da pa do odkupa ne pride v določenem času, se najemnina šteje kot navadna najemnina.


6. Ponudite možnost menjave

Veliko prodaj je povezanih z nadaljnjim nakupom, zato ponudite možnost menjave vaše nepremičnine za tisto, ki jo želite sami.


7. Razmislite o prodaji po delih

V primeru večje parcele prodajajte tudi več manjših parcel in v primeru večje stavbe prodajajte tudi po več posameznih etažah.


8. Predstavite vse prednosti vaše nepremičnine

Vašemu posredniku predstavite prav vse prednosti, ki jih vidite pri vaši nepremičnini. Kot so na primer nizki stroški, bližina pomembnih institucij, lastni vodnjak, alternativne rešitve varčevanja z energijo, možnost ureditve dodatnih prostorov, nizki komunalni prispevek za gradnjo na območju in podobno.


9. Bodite optimistični tudi po več desetih ogledih!

Zgodi se, da so prodajalci po več desetih ogledih že naveličani prodaje. Vašo nejevoljo in naveličanost kupec hitro opazi. V naših agencijah smo zagovorniki, da prvi ogled s kupcem opravimo sami – kupec in posrednik. Razumljivo je namreč, da ste kot prodajalec čustveno vezani na nepremičnino, ki jo prodajate, zato lahko nehote naredite kakšno napako, ki lahko kupca odvrne od nakupa. V kolikor pa želite sodelovati pri ogledih je vsekakor pomemben optimizem in kanček sreče.

Pa uspešno prodajo!