Sem lastnica enostanovanjske hiše, stare 25 let, ki se nahaja v okolici Maribora. Menite, da je bolje, če se pred prodajo lotim obnove hiše ali naj jo prodam v obstoječem stanju?

Pozdravljeni, ga. Marta. Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Razumljivo je, da vas mučijo dileme glede tega, kaj je bolj smiselno: prodati hišo takšno kot je in razmišljati v smeri »saj si jo bo kupec uredil po svojih željah« ali pa vložiti nekaj truda in denarja v prenovo in jo takšno osveženo ponuditi trgu.

Odgovor na to dilemo je sledeč. Ko se odločate za prodajo svojega doma, se postavite v vlogo kupca in ocenite vašo nepremičnino iz drugega zornega kota. Ali je potrebna pleskanja, temeljitega čiščenja, popravila določenih aparatov oziroma instalacij, odstranitve dotrajane opreme, nepotrebne krame, ki se je z leti nabrala itd. Z malo truda, domišljije in manjšim vložkom lahko zelo povečamo vrednost svoje nepremičnine.  Tako se vam lahko odločitev, da osvežite prostore z barvami, poskrbite za všečen videz okolice, postavite cvetje na okenske poličke in podobno, pošteno obrestuje. Takšno nepremičnino je veliko lažje prodati in če za brezhibno urejeno stanovanjsko hišo postavite nekoliko višjo ceno, ni nujno, da bo to ovira pri prodaji.  

Odločilno je namreč, kakšen je prvi vtis, ki ga dobi kupec, ko si ogleda vaš dom.  Vsak kupec si namreč že v mislih vizualizira in poskuša predstavljati svoj bodoči dom.

Ko boste z rezultatom zadovoljni in bo nepremičnina pripravljena za obisk prvega kupca, pa je seveda čas, da z vašim RE/MAX-ovim nepremičninskim posrednikom poskušate določiti primerno ceno in načrt, na kakšen način boste nepremičnino predstavili trgu  (marketinški načrt). Vse to pa je že mogoče tema za kakšno drugo vprašanje.

Na vprašanja odgovarja:

Tanja Tučič, nepremičninska posrednica

Vodja nepremičninske agencije RE/MAX  Proventus nepremičnine

Vir: RE/MAX Nepremičninski vodnik, št. 3/2009

 

 

 

 

Zanimiva nepremičnina
Hiša - Prodamo - Celje, Savinjska
Na mirni lokaciji na obrobju mesta Celja posredujemo pri prodaji starejše hiše z imitacijo podeželskega arhitekturnega stila. Hiša spada pod kulturni spomenik, saj je bila zgrajena v letu 1900. Stanovanjski objekt obsega manjšo klet, pritličje in mansardo, v zadnjih 15 letih je bila storjena obsež ...

Celje, Savinjska