Kaj se dogaja z nepremičninami na trgu?RE/MAX Evropa je pripravila izčrpno poročilo o drugem kvartalu dogajanja na evropskem nepremičninskem trgu. Izdaja četrtletnih tržnih podatkov je podprta z raziskavo med vseevropsko mrežo 30.000 evropskih nepremičninskih RE/MAX strokovnjakov. Izvedena je bila med 12. marcem in 3. aprilom s 3.049 udeleženci v 35 regijah. Interna raziskava je podprta s podatki o zunanjem trgu iz Casafarija – zbirke podatkov za strokovnjake na nepremičninskem trgu trgu, ki združuje in centralizira vse informacije, dostopne na spletu.

Od konca finančne krize leta 2009 so cene nepremičnin v večjem delu Evrope nenehno rasle. Znatna zvišanja cen niso bila neobičajna in povpraševanja po nepremičninah so bila vztrajno. Zlasti v evropskih metropolah, se je povečalo povpraševanje po nepremičninah zaradi pritoka ljudi in pomankanja novogradenj. Od drugega četrtletja 2022 pa smo priča novi tržni situaciji, ki ima svoje izzive a tudi nove priložnosti.

Z raziskavo je RE/MAX Evropa preučila okoliščine in dejavnike, ki vplivajo na nepremičninski trg, da bi lahko napovedala prihodnji razvoj.

Glavne ugotovitve so sledeče:

  •  Število nepremičnin na trgu se povečuje, medtem ko število transakcij upada
  •  Cene nepremičnin so ponekod padle, ponekod pa so se zvišale
  •  Povečuje se povpraševanje po najemu nepremičnin
  •  V večini evropskih držav je zaznati padec gradbene industrije, v Sloveniji pa rast
  •  Prvi kupci nepremičnin so stari v povprečju 28 let
  •  Vloga nepremičninskih posrednikov postaja vse bolj pomembna

Število nepremičnin na trgu se povečuje, število transakcij pa upada
Opaziti je, da se število nepremičnin na trgu povečuje, medtem ko število transakcij pada. Eden od razlogov za ta trend je konec faze nizkih obrestnih mer, ki močno vplivajo na trg, saj za mnoge potrošnike to predstavlja izziv zaradi cenovne dostopnosti.
Analiza cen nepremičnin v evropskih metropolah kaže, da so se te znižale za 0,7%, vendar so se v povprečju v zadnjih par letih zvišale za 2,51%. Nihanje kaže na nestanoviten trg, padec prodaje pa je posledica visokih življenjskih stroškov in naraščajočih stroškov hipotek.

Cene nepremičnin so ponekod padle, ponekod pa so se zvišale
Če primerjamo cene kvadratnega metra z lanskim letom, so se cene zvišale v Franciji in na Portugalskem, medtem ko so v Nemčiji padle, v Italiji pa ostale nespremenjene. V turistično razvpitih in razvitih državah je mogoče zaznati vpliv neevropskih kupcev. Npr. na Portugalskem 23% transakcij izvedejo tuji investitorji, kar predstavlja potencial za prodajalce, medtem ko domačini trpijo zaradi visokega cenovnega pritiska.

Povečuje se povpraševanje po najemu nepremičnin
Če pogledamo najemniški trg, zlasti v državah kot so Nemčija, Italija, Portugalska in Španija je opaziti, da so vsi stroški zadolževanja in splošno visoki življenjski stroški povzročili močno povpraševanje po najemu nepremičnin. To povečano povpraševanje po najemu nepremičnin pa predstavlja priložnost za lastnike nepremičnin in investitorje na tem trgu, hkrati pa lahko povzroči višje cene najema in večjo konkurenco med najemniki.

V večini Evropskih držav je zaznati padec gradbene industrije, v Sloveniji pa rast
Medtem ko se večina evropskih držav sooča s padcem evropske gradbene industrije, je v Sloveniji zaznati rast in sicer kar za 24,6%. Številke evropske države so prizadete zaradi zmanjšane gradbene proizvodnje, med temi so Portugalska, Madžarska, Italija in Švedska. Posebej je bilo upad zaznati v Severni Evropi. Nasprotno pa je se v Sloveniji, Romuniji in Španiji povečal obseg gradbeništva. Medtem ko je novogradenj vse manj, postajajo pomembne prenove obstoječih stavb – kamor se gradbena industrija sedaj usmerja.

Prvi kupci nepremičnin so stari v povprmečju 28 let
Mladi se še vedno zanimajo za nakup lastne nepremičnine, Kot prvi kupci iščejo predvsem cenovno ugodna stanovanja. Zaznati pa je trend staranja – sedaj so prvi kupci stari 28 let, za razliko od prejšnjih let, kot so bili v povprečju stari 25 let.

Razvijajoča se vloga nepremičninskih posrednikov
Vloga profesionalnih nepremičninskih agentov postaja vse bolj pomembna pri stabilizaciji trga in omogočanju transakcij. Opažamo da bo svetovanje na nepremičninskem trgu vedno bolj pomembno Krepi se tudi vloga pravega vodstva in podpornih služb kvalificiranega posrednika. Zato se v Evropi obetajo strožje smernice na nacionalni evropski ravni.


Če povzamemo dinamične tržne razmere na nepremičninskem trgu predstavljajo izzive in priložnosti. Trg se še naprej razvija, tako omogoča obilico možnosti tako za kupce, kot za prodajalce. Kupci so v položaju da lahko raziščejo vrsto obetavnih priložnosti z bogato izbiro nepremičnin. Kar jim daje moč, da izkoristijo najboljše ponudbe, ki so na voljo na trgu. Prodajalci na drugi strani, pa lahko izkoristijo spreminjajoče se navade potrošnikov in se usmerijo v najem nepremičnin.

Razvoj trga odpira veliko možnosti za vse vpletene, zaradi česar ugotavljamo da gre za razburljivo obdobje v evropski krajini. Nepremičninska industrija ostaja odporna in odzivna, vodi jo želja po prilagajanju in izkoriščanju priložnosti, ki utirajo pot prihodnosti evropskega nepremičninskega trga.

Celotno poročilo o trgu najdete na POVEZAVI.aktualno

Najdi na blogu

Categories / Tags