RE/MAX vseevropska raziskava: Je skromnost nov trend?


Vseevropska raziskava o nepremičninskem trgu v prvem četrtletju letošnjega leta nam razkriva več pomembnih informacij in trendov v zvezi z nakupom, prodajo, najemom in vrednostjo nepremičnin. Raziskava je bila izvedena med 12. marcem in 3. aprilom s 3.049 udeleženci v 35 regijah evropske RE/MAX mreže. Interna raziskava je podprta s podatki o zunanjem trgu iz Casafarija – zbirke podatkov za strokovnjake na nepremičninskem trgu, ki združuje in centralizira vse informacije, dostopne na spletu. 


Raziskava nam omogoča vpogled na dogajanje v nepremičninskem trgu in trende, na podlagi katerih lahko predvidevamo naslednji razvoj dogodkov na evropskem nepremičninskem trgu. Z vami bomo podelili nekaj ključnih ugotovitev, ki predstavljajo dragoceni vir informacij za različne akterje na nepremičninskem trgu. Celotno raziskavo najdete TUKAJ. 


Ključne ugotovite: 

V prvem četrtletju leta 2023 so se pojavili 4-je glavni trendi, z velikimi razlikami med državami.

- Rast povpraševanja po nepremičninah za najem in rast cen najemnin,

- zmanjšanje števila nepremičnin za prodajo in zmanjšanje cen (z veliko raznolikostjo po regijah),

- nepremičnine ostajajo na trgu dlje časa,

- več kupcev se osredotoča na manjše nepremičnine, nepremičnine manjših vrednosti ali na nepremičnine na manj urbanih lokacijah.

Nepremičninski trg je na splošno cikličen, trenutnim trendom in spremembam pa že dolgo nismo bili priča. V določenih področjih so povprečne cene nepremičnin precej padle, ponekod pa celo zrasle. Zanimivo je, da se je povečala rast povpraševanja po najemu in so se posledično cene najemnin zvišale. To pomeni, da je na trgu večja raznolikost in ponekod boljše priložnosti za kupce in slabše za prodajalce ter obratno tam, kjer so cene zrasle ter boljše priložnosti za najemodajalce in slabše za najemnike. 


Leto 2022 je bilo prelomno za Evropo in njen trg razvoja nepremičnin. Stopnje inflacije so močno zrasle zaradi dolgoletne ohlapne denarne politike centralne banke, posledic krize koronavirusa v obliki težav z dobavno verigo, naraščajočih cen materiala, stroškov dela in pomanjkanja delavcev. Energetska kriza, ki sta jo sprožila vojna v Ukrajni in naraščajoči stroški energije zaradi evropske energetske politike, je povzročila povišanje stopnje inflacije, ki je leta 2022 dosegla 9,2 %. Za nepremičninski trg naraščajoče obrestne mere ne pomenijo le draženja nepremičninskih posojil za kupce, temveč naraščajoči stroški zadolževanja omejujejo tudi ponudbo nepremičnin, saj se gradbeni projekti odlagajo ali odpovedujejo. Ta mešanica inflacije, naraščajočih obrestnih mer, vojne in energetske krize deluje na nepremičninsko industrijo.

V treh največjih nemških mestih, je ta mešanica povzročila da so se povprečne izklicne cene hiš znatno znižale, v Münchnu za 18,5 %, v Berlinu za 6,6% in v Hamburgu za 4,9 %. 
Na drugi strani pa imamo npr. Lizbono, kjer pa se je povprečna izklicna cena hiš dvignila za 15,5 %, v Madridu pa za 12 %.


Na področju nepremičnin je vse večji trend skromnosti, saj kupci in najemniki iščejo bolj praktične in funkcionalne domove namesto veličastnih nepremičnin. Poudarek se je premaknil iz razkošja na preprostost in trajnost s prednostjo manjših domov, ki so energetsko učinkoviti in okolju prijazni. Ta trend deloma poganjajo ekonomski dejavniki, kot so naraščajoči stroški in želja po zmanjševanju življenjskih stroškov. Zraven tega pa so na ta premik vplivali spreminjajoči se življenjski slogi in prioritete, kot je želja po prožnejši ureditvi dela in večji poudarek na ravnotežju med zasebnim in poklicnim življenjem.
Skromnost se kaže na tri načine in sicer, da se kupci osredotočajo na manjše nepremičnine, nepremičnine manjših vrednosti ali na nepremičnine na manj urbanih lokacijah. 

Še nikoli ni bila vloga nepremičninskih posrednikov tako ključnega pomena, kot je v letu 2023. V teh časih, lahko usposobljeni nepremičninski posredniki določijo ceno, tržijo nepremičnine ter upravljajo transakcije v obojestransko korist. Dostop do podatkov in tržnih trendov pomaga prodajalcem ter kupcem ter omogoča brezskrben, gladek potek nakupa ali prodaje. aktualno nepremičninski trg

Najdi na blogu

Categories / Tags