Kako hitro prodati nepremičnino v 2023?


Letos smo priča številnim obratom na nepremičninskem trgu. Evforija nepremičninskih nakupov, ki smo ji bili priča zadnji dve leti,  se umirja. Povpraševanje po nepremičninah je še vedno veliko, a so kupci veliko bolj previdni in premišljeni. Zato se podaljšuje čas prodaje nepremičnin in posledično krepi ponudba na trgu.  Če ste sprejeli odločitev, da boste prodali nepremičnino,  vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj nasvetov, da bo prodaja potekala hitro in brez zapletov.  
Ob pregledu oglasov na nepremičninskih portalih ugotavljamo, da prodajalci, ki se lotijo prodaje v lastni režiji običajno naredijo nekaj osnovnih začetniških napak. Te napake pa pomenijo daljši prodajni čas, nižjo končno prodajno vrednost ali celo izgubo najboljšega ponudnika ...

Kupci najprej kupujejo z očmi in čutili 
Prvi vtis je izjemno pomemben, saj tisto, kar kupec vidi in ob tem čuti ga k nakupu pritegne ali odvrne. Ko kupec stopi na dvorišče hiše ali v stanovanje, se mora vanj zaljubiti na prvi pogled. Počutiti se mora, kot da je prišel domov. Zato stanovanje ali hišo pripravite za prodajo, tako da nepremičnino pospravite, zamenjajte uničena stikala, očistite okna, umaknite odvečne predmete, prepleskajte in osvežite dom z novimi dodatki. Odprite vrata, da se kupec ne bo počutil utesnjeno in zagotovite čim več svetlobe. Kupite novo preprogo, zamenjajte zavese in dodajte okrasne blazine. Uskladite barve dodatkov v prostorih, pri tem pa se izogibajte temačnim rjavim odtenkom.  Vrt in okolico lepo uredite, pokosite travo, obrežite grmovje, pospravite orodje in zasadite cvetje. Možnosti, da se bo kupec odločil za nakup prav vaše nepremičnine, bodo ob tem bistveno večje.
Če boste kupca pričakali v nepospravljenem stanovanju in zaraščenem vrtu, bo kupec razmišljal le o tem, kaj vse mu ni všeč, kaj bo treba spremeniti, postoriti in koliko še dodatno v nepremičnino vložiti. Ko ste postorili zgornje, je nepremičnina pripravljena na slikanje. Fotografije morajo prikazovati realno stanje nepremičnine, obenem pa pazimo,  da so slike lepe in ustrezne kakovosti. Za naslovno fotografijo izberite najboljšo sliko in izberite tiste prostore, ki jih želite izpostaviti. Do kupca bodite in ostanite prijazni, tudi če ne pokaže navdušenja nad vašo nepremično. V praksi je način pristopa prodajalca do prodaje nepremičnine izjemno pomemben, kajti če je pristop neustrezen, je lahko sam prodajalec največja ovira za uspešno prodajo nepremičnine. 

Bodite odkriti
Za hitro in uspešno prodajo je pomembno, da ste s potencialnim kupcem čim bolj odkriti. Zaupajte mu pomembne informacije in realne podatke ter ne skrivajte morebitnih pomanjkljivosti. S tem se boste izognili razočaranju in prihranili svoj  čas ter čas kupca. 

Postavitev cene
Cena mora biti postavljena pravilno in ustrezno. V primeru,  da je cena postavljena previsoko, bo kupec želel izsiliti popust ali sploh ne bo izkazal zanimanja, saj bo vnaprej prepričan, da ne bo dosegel realne vrednosti. Najslabše, kar lahko storite je, da postavite previsoko ceno in potem zmanjšujete ceno – ko je nepremičnina že na portalih in posledično na trgu. Prodajalci velikokrat ne znajo postaviti prave cene, oziroma jo postavijo po kriteriju »kaj se primerljivega prodaja« ali seštevajo finance, ki so jih vložili v svoj dom. Žal gre za subjektivno mnenje, nekatere dejavnike in naložbe je mogoče upoštevati, drugih ne. Ceno lahko zviša dejstvo, da je stanovanje ali hiša vseljivo brez večjih naložb. Med naložbami, ki zvišujejo ceno nepremičnine so npr. fasada s toplotno izolacijo, nova okna in senčila, sodoben ogrevalni sistem, sončna elektrarna in kolektorji, pametna napeljava, biološka čistilna naprava, nadstrešek za avtomobil in tlakovano ali asfaltirano dvorišče. 
Najbolje bo, da ceno oblikujete skupaj z nepremičninskim agentom. V podjetju RE/MAX delamo profesionalci, imamo znanje in dolgoletne izkušnje, kar nam pomaga, da kljub turbulentnemu trgu hitro in uspešno dosežemo prodajo nepremičnine. Pomagali vam bomo določiti realno ceno, ki bo dobra za vas in kupca. Seznanimo vas z aktualnim stanjem na trgu in pomembnimi informacijami. Priporočamo vam popravilo manjših lepotnih napak, ki jih bo potencialni kupec takoj opazili, vas pa ne bo stalo veliko, če jih boste odpravili. Kar pa je najpomembneje imamo veliko bazo strank, ki jim lahko ponudimo vašo nepremičnino. prodaja nepremičnine priprava nepremičnine trendi

Najdi na blogu

Categories / Tags