TRENDI NOTRANJE OPREME V LETU 2023


Ste pred kratkim našli svojo sanjsko hišo ali stanovanje, ki bi ga sedaj želeli opremiti sodobnejše? Ali pa si preprosto želite osvežiti obstoječe bivalno okolje? 
Pomagali vam bomo z nasveti, kateri slogi, barve in materiali so letos trendi, vi pa si uredite prostor tako, kot je všeč vam. V notranjosti svojega bivalnega okolja namreč preživimo večino našega časa, zato je pomembno, da je oblikovano na način, da nas spodbuja in optimalno zadovoljuje naše potrebe. 

Za osvežitev ali novo podobo prostora ne potrebujete veliko časa ali razmišljanja. Oprema, kot so zavese, preproge, počivalniki, umetniška dela, okrasne rastline so del opreme, ki jo je najlažje nadomestiti. Po drugi strani pa so to najbolj pomembni deli opreme, ki z majhno spremembo zaokrožijo in dajo novo podobo doma ter slog opreme. 
V nadaljevanju si poglejmo nekaj najnovejših smernic za notranji interier. 


Vzorci


Začnimo z vzorci, ki so prevladujoč trend letošnjega leta, saj prostoru dodajo osebnost in živahnost. Posebej je poudarek na geometrijskih vzorcih, ki v kombinaciji s kromom, marmorjem in steklom dajejo prostoru občutek glamurja in ekstravagance. V uporabi so tudi etnični vzorci (predvsem afriški in južnoameriški), ki se uporabljajo na tekstilih, kot so zavese, preproge, blazine, tapete in keramične ploščice.

Barve


Barve imajo pri oblikovanju interierja pomembno vlogo, z njimi lahko popolnoma spremenimo videz in slog opreme. Letos so moderne umirjene barve z dodatki opreme- živahnih kontrastov. Prevladujejo pastelne barve zemeljskih tonov, kot so odtenki mint zelene barve, zadušene modre, svetlo rožnate in oranžne.  Te barve ustvarjajo umirjeno in sproščeno vzdušje, ter se odlično ujemajo z naravnimi materiali. Pri izbiri barv razmislite o svojem osebnem slogu in po katerih barvah najraje sežete. Najlepše stvari prihajajo od zgoraj


Velike, majhne, raznolikih oblik – figurne svetlobe. Paleta visečih svetilk nove generacije sega od dramatičnega razkošja do nežnega minimalizma. Jasno se vidi trend okroglosti, ki je vse pogostejši pri pohištvu. Zraven črno belih so modne svetilke v barvi kroma in različnih oranžnih odtenkih. Ob številnih možnosti oblik in barv, se bo zagotovo za vsakogar našlo nekaj, ob čemer mu bodo zasijale oči in srce. 
Naravno


Teksture in toplote, ki jo dobimo iz narave ne more nadomestiti nič izdelanega s strani človeka. Naj gre za les, juto, kamen, bambus ali reciklirani materiali – naravni materiali se podajo k vsakemu slogu opremljanja. Naravni materiali dajejo prostoru občutek  »zunanjosti«  in zato nas navdajajo z občutkom svobode, sproščenosti in pridihom udobja. Pri opremljanju ne sme manjkati trajnostnega pohištva, ki je prijazno do okolja. 
Letos je v modi rabljeno pohištvo, vintage slog s starinskimi detajli, ki pritegnejo pozornost. Steklene vaze, suho cvetje in volnene odeje so ene od takih stvari, ki zagotovo ne dobo izginile iz naših domov.  Ponovno se vrača rustikalen les z masivnimi lesenimi mizami, umivalniki.. 
Rastline se bodo še bolj uveljavile, saj zraven tega da nas pogled na njih sprošča, so koristne za čiščenje zraka in odstranjevanja škodljivih stvari iz njega. Zraven čiščenja imajo še druge pozitivne lastnosti, na primer uravnavajo vlažnost zraka, proizvajajo negativne ione, ki pozitivno vplivajo na naše počutje, zmanjšujejo prašne delce in mikrobe v zraku. Če povzamemo rastline vodijo do izboljšanja kakovosti življenja. 


Okrogla in pisana oprema


Zraven elipsastih mizic, okroglih svetilk, ogledal in preprog so krivulje opevane z veliko poguma pri obliki in barvi. Sedežne garniture se ponovno pojavljajo v obliki črke U. Okrogle oblike so že dalj časa sestavni del notranje opreme in tako bo ostalo tudi letos. K zemeljskim barvnim tonom, ki prevladujejo v bivalnem okolju pa doda posebno barvo živahen detajl. Vedno  pogostejše so tudi okrogle ali barvno močne preproge. Ne le, da te, kot osnovnemu namenu služijo mehkobi pod nogami in zvočni izolativnosti, so bistveno več, so slika ali dodatek, ki poveže videz prostora. 


Pametna tehnologija 


Letos bo pametna tehnologija še bolj integrirana v naša življenja in domove. Pametni dom predstavlja dom, ki je opremljen s poljubnim številom naprav, ki so med seboj povezane in tako omogočajo lažje upravljanje doma, saj jih lahko preko nastavljenih aplikacij na mobilnih telefonih, upravljamo tudi na daljavo. Tako lahko imate neprestano nadzor nad dogajanjem v domu, ne glede na to, kje ste. Zraven nadzora vam pametni dom omogoča večjo varnost in energetsko učinkovitost.
Interier si lahko oblikujete sami, saj najbolj veste, kaj vam je všeč. Lahko pa se odločite za posvetovanje z arhitektom, ki bo smiselno kombiniral pohištvo in dodelal zaključeno celoto interierja. Če se boste odločili za pomoč profesionalca, svetujemo, da vam s pomočjo vizualizacij prehodno predstavi celoten opremljen prostor, saj boste tako imeli predstavo svojega bivalnega okolja še pred začetkom del. 

Ali še vedno iščete svoj sanjski dom, kjer bi lahko uresničili bivalne trende? Zaupajte mi želje in vam z veseljem priskočim na pomoč. 


Želite več idej in nasvetov za opremljanje? Naša revija Kakovost bivanja bo kmalu izšla!
Obstoječe izvode revij, lahko prelistate na POVEZAVI.opremljanje trendi interior

Najdi na blogu

Categories / Tags