Prednosti najemniškega stanovanja


V življenju se vsi prej ali slej srečamo z vprašanji, kje bomo živeli, bomo ostali doma pri starših ali raje odšli na svoje. Bomo gradili ali odšli v že zgrajeno nepremičnino? Bomo izbrali hišo ali stanovanje, bomo nepremičnino kupili ali najeli? Ta projekt je pogojen z zmožnostmi, financami in odnosi, ki jih imamo. Oba načina tako nakup kot najem imata svoje prednosti in slabosti. V tujini so najemniška stanovanja izredno priljubljena. V mnogih državah, kot so Združene države Amerike, Velika Britanija, Nemčija, Francija in Japonska štejejo najemniške nepremičnine za ugodnejšo in bolj prilagodljivo možnost bivanja, ki ustreza potrebam in željam različnih posameznikov. Zanimiva je tudi razlika med razvitimi in manj razvitimi državami, namreč prebivalci razvitejših držav se raje odločajo za najem stanovanjskih nepremičnin, kot prebivalci manj razvitih držav.




V tem članku vam bomo pojasnili za koga je primerno najemniško stanovanje in katere so prednosti in slabosti najema. Najemniško stanovanje je priljubljena izbira med ljudmi, ki želijo imeti svoj prostor za življenje, vendar niso pripravljeni kupiti lasten dom. Obstaja več razlogov zakaj bi se odločili za najemniško stanovanje namesto nakupa;

  • Finančna fleksibilnost

Najemniško stanovanje ponuja finančno fleksibilnost, ki jo nakup nepremičnine ne more zagotoviti. Najemnine so običajno nižje od hipotekarnih obveznosti in pogosto vključujejo stroške vzdrževanja in popravil. To pomeni, da lahko prihranite denar za druge izdatke ali si privoščite boljše življenjske pogoje, kot če bi se odločili za nakup. Najem stanovanja si lahko privoščite tudi če niste redno zaposleni ali še študirate in še nimate privarčevanih sredstev.

  • Brez dolgoročne zaveze

Najemniško stanovanje je odlična izbira za ljudi, ki se ne želijo zavezati dolgoročno. V najemu stanovanja ni trajne zaveze, kot jo prinaša nakup nepremičnine, kar pomeni, da lahko svoje bivanje v stanovanju zaključite brez zapletov, če se vaše okoliščine spremenijo ali če vam vaše bivalno okolje preprosto več ni všeč ali dovolj in si želite nekaj drugega. To je še posebej koristno, če se selite zaradi službe, študija ali družinskih okoliščin. Najem stanovanja lahko celo uporabite kot testiranje, če si dejansko želite živeti na določeni lokaciji preden se odločite za nakup.


  • Manjši stroški

Stroški vzdrževanja in popravil so po navadi odgovornost lastnika, kar pomeni da vam ni treba skrbeti za neprijetna presenečenja, kot so okvare električne in vodovodne napeljave ali popravilo strehe ali menjava oken. Poleg tega, boste imeli manjše stroške pri nakupu in vzdrževanju pohištva in gospodinjskih aparatov, saj jih pogosto zagotovi lastnik stanovanja. Z najemom se izognete tudi davkom vezanim na prodajo ali lastništvom nepremičnin.


  • Enostavna selitev

Najemniško stanovanje vam omogoča enostavno selitev, ko se vaše okoliščine spremenijo. Svoje stanovanje lahko enostavno in dokaj hitro zapustite brez zapletov, če se želite preseliti v drugo mesto ali državo. Po navadi tudi v najemniških stanovanjih ne skladiščimo stvari in ob selitvi se ne rabimo ukvarjati s prodajo nepremičnine ali iskanjem novega najemnika.


  • Manjše tveganje

Najem nepremičnine pomeni tudi manjše tveganje, saj se cene nepremičnin spreminjajo in če bi prišlo do morebitnega znižanje vrednosti najete nepremičnine vas ne bo skrbelo, kot bi vas v primeru, če bi šlo za vašo nepremičnino za katero bi še odplačevali kredit. Tudi kredita ne rabite, saj boste mesečno plačevali najemnino in boste za vsak mesec predvideli točne stroške, saj najemnina ni odvisna od obrestnih mer. Dobra stran je tudi zakonodaja, ki ščiti najemnika kot šibkejšo stranko v obligacijskem razmerju na način, da lastnik ne more kar samovoljno odpovedati najemne pogodbe ali zahtevati izpraznitev nepremičnine.

Slabosti najemniškega stanovanja:


  • Cene najemnin

Najemnine so se v zadnjih letih povišale, v nekaterih krajih že dosegajo ceno mesečnega obroka kredita. Kar pomeni da dlje časa plačujete drugemu, medtem ko bi lahko na koncu postali sami lastniki stanovanja.


  • Odpoved najemne pogodbe

Najemniki so sicer zaščiteni kot šibkejša stranka, vseeno pa se lahko najemodajalec odloči da prekine najemno pogodbo in se lahko znajdete v stiski. Zraven slabe volje, dodatnega časa, ki ga boste morali vložiti v iskanje novega stanovanja, bo dogodek predstavljal tudi stres.


  • Dodatni stroški za opremo stanovanja

Z najemodajalcem se lahko dogovorite za najem polno, delno ali neopremljenega stanovanja. Če morate stanovanje v celoti opremiti, zna to biti velik finančni zalogaj. Če se iz najemniškega stanovanja izselite, po navadi vse opreme, ki ste jo kupili ne morete odnesti s seboj.


  • Odnos z najemodajalcem

Z najemodajalcem se morate dobro razumeti in se natančno dogovoriti o pravicah in dolžnostih na obeh straneh. 

Že samo razmišljanje o novem bivalnem prostoru je velika poteza za vašo prihodnost, o kateri je potrebno skrbno razmisliti. Najem stanovanja ali druge nepremičnine lahko zmanjša obveznosti, ki jih prinese lastništvo. Iz vseh prednosti, ki nam jih najem stanovanja prinese, lahko sklepamo da je najem lahko bolj ekonomično upravičen kot nakup, prav tako pa lahko imamo v času najema boljši življenjski standard. Po drugi strani pa lastništvo prinese veliko koristi in če si želite lastno nepremičnino je tudi to prava pot. Preden se boste odločili, kaj je za vas primerneje, si je potrebno odgovoriti na nekaj ključnih vprašanj.

Kot strokovnjak na nepremičninskem področju vam lahko pomagam pri iskanju najemniškega ali lastniškega stanovanja. Z dolgoletnimi izkušnjami vam lahko pomagam tudi pri vaših dvomih in postavljanju pravih vprašanj, ter vas vodim skozi celoten najemni ali prodajni proces.

Vabljeni na ogled naše spletne strani, kjer najdete veliko nepremičnin za najem.



najem nakup ali najem nepremičninski nasveti

Najdi na blogu

Categories / Tags