Kaj se lahko naučimo o gradnji od naših dedkov in babic?


Zagotovo se vsi spominjamo zidanic naših prednikov, ki so čvrsto kljubovale vsem letnim časom, vsaki vremenski ujmi ter nudila varnost večim generacijam. Vsi smo jih nekje na svoji poti že srečali, bodisi na sprehodu po podeželju ali na družinskem izletu. Tudi če je marsikatero zob časa že močno načel, nam dovolj zgovorno pričajo o nekih drugih, težjih časih in so priča naše arhitekturne dediščine.

Gradnja skozi čas

Skozi daljše časovno obdobje se je povprečna velikost gospodinjstev spremenila, večje družine niso več tako pogoste. Kljub temu so danes gradnje večje, hiše in stanovanja pa prostornejša. Bivanje je bilo nekoč omejeno na površino dnevnega prostora današnjih modernih časov.

Gradnja nekoč je bila poenotena in sicer glede na področja, kjer so bile hiške zidane. Ob obisku določene regije smo lahko po tipu hiše kaj hitro ugotovili ali se nahajmo na kraški, gorenjski ali notranjski regiji. Večji poudarek je bil na nezazidanih površinah, kajti le tam se je domačin nadejal poljščin ter preostalih dobrin, katere nam nudi obdelana zemlja. V zadnjem času se je je ta trend povsem spremenil, namreč površina za gradnjo je nepreimerno večja na račun zelenih površin.

Čeprav se je gradnja skozi čas modernizirala, pa našim dedkom in babicam ne gre spregledati spretnosti in iznajdljivosti. Kljub pomanjkanju moderne gradbene mehanizacije so pod prsti zidarjev in tesarjev zrastle majhne hiške, ki so v zimi služile kot toplo zatočišče in v vročem poletju prijetno hlad.  Danes imamo na trgu moderne in pametne hiše, ki pa marsikoga odvrnejo od nakupa in se raje odločijo za nakup in obnovo starejše zidanice nekje na podeželju. Tovrstne prenove se je potrebno lotiti premišljeno, vendar je trud na koncu vseskakor poplačan. Ko obnovimo nekaj desetletij staro gradnjo, s tem damo življenje nečemu davno pozabljenemu in spomini ponovno oživijo.

Kaj smo se naučili?

  • Ekološka osveščenost in trajnost.

Da smo pri gradnji lahko ekološko osveščeni in trajnosti, saj so te stare hiše bile zgrajene iz materialov lokalnih okolj – iz kamna, lesa, apnene malte; kritine pa iz slame ali lesa. Gre za avtohtone materiale, ki so jih uporabljali za konstrukcijo in toplotno izolacijo.

  • Skladnost in urejenost.

Zaradi uporabe enakih materialov, so bile hiše med sabo podobne, celotna mesta in vasi pa skladna in urejena. 

  • Enostavnost.

Stare hiše so enostavne, ne potrebujejo navodil za uporabo. Brez zapletenih tehnologij zagotavljajo poletne temperature, notranje okolje brez prepiha in z dovolj svežega zraka

  • Trajnost in vrednost. 

Glede na njih dolgoročni obstoj, vidimo da so zanesljive in imajo dolgoročno vrednost.

  • Optimizacija prostorov.

Z razdelitvijo notranjih prostorov pa nas učijo optimizirati bivanjske razmere.
En pomembnejših naukov, ki so nam ga dali predniki, je zelo preprost. Sreča, se rodi in lahko živi pod majhno streho, pomembno je, kako je streha trdna. Če smo v vas zbudili željo po hiši, ki predstavlja duh časa in ohranjanju avtohtone dediščine, vabljeni k ogledu naše ponudbe na POVEZAVI.gradnja prenova nepremičnine aktualno

Najdi na blogu

Categories / Tags