Kako okrasiti dom za prihajajočo noč čarovnic


Približuje se najbolj strašljiva noč v letu – noč čarovnic in tako imamo ponovno razlog za novo okrasitev našega doma. Noč čarovnic je prišla k nam relativno nedavno, vendar pa lahko pomeni zanimivo zabavo ter ustvarjalen način preživljanja časa z našimi otroki doma.
Noč čarovnic oziroma All Hallow’s Eve pomeni večer vseh svetih, nastopi v noči iz 31. oktobra na 1. november. Praznik slavijo v angleško govorečem svetu ( v ZDA, Kanadi, Angliji, Avstraliji, na Irskem in v Novi Zelandiji), vse bolj pa se praznovanje uveljavlja tudi pri nas. Po običaju se otroci oblečejo kostume in od hiše do hiše nabirajo sladkarije. Priljubljeni novodobni običaji pa so okrasitev doma in izrezovanje buč, v katere se vstavi sveča.​


ZAČETEK NOČI ČAROVNIC

Noč čarovnic so začeli praznovati Kelti. Meseca novembra se je zanje začenjalo hladno in temačno vreme, obenem pa novo leto in tako je postal november prelomnica, ki zahteva določene običaje. Tako so si Kelti, da bi se zaščitili pred slabim in priklicali dobro nadeli kostume. Verjeli so, da se v tej prelomni noči zabriše meja med svetom živih in mrtvih, zato slednji lahko obiščejo prve. S strašenjem pa jih želijo od tega odvrniti. Običaji so bili bolj kot za zabavo povezani z željo zaščite.
Način obeleževanja praznika se je z leti močno spremenil. Kelti torej praznikov niso praznovali z bučami, ampak ker jih je v tem času veliko, so postale zaščitni znak. Danes velja, da lahko dom okrasite z vsemi strašljivimi podobami, ki se jih spomnimo. Ob tem prazniku vladajo duhci, okostnjaki, mumije, vampirji…, vse kar deluje strašno.

KAKO OKRASITI DOM

V prodajalnah najdete različne okraske na to temo, a veliko jih lahko izdelate sami. Z malo domišljije in ročne spretnosti bo vaš dom prav takšen kot mora biti ob teh praznikih- grozljiv, skrivnosten in razigrano norčav.
 
Najbolj pridni in ljubitelji noči čarovnic, se lahko priprav lotite že nekaj tednov prej, saj lahko izvirna okrasitev zahteva veliko časa in dela. Večina pa se nas odloči za pripravo skupaj z otroci in si praznik začinimo z malo otročje zabave. Pri okrasitvi bodite domiselni in ustvarjali, uporabite lahko vso jesensko dekoracijo in pridelke. V nadaljevanju pa nekaj idej.

Buče

Buče lahko izrezujete, barvate ali porišete in jih razporedite po celotnem domovanju. Postavite jih pred vhodna vrata in po vrtu. Svetujemo vam da izberete večje buče, saj je te lažje rezljati. Da buče ne bodo šle v nič pa jih lahko naslednji dan spremenite v juho, bučne njoke ali bučni pire.


Duhci, pajki, pajčevine, netopirji

Dodajte strašljive elemente, npr. iz dreves naj visijo duhci, na oknih naj bodo pajčevine in pajki, s stropa naj visijo netopirji. Vse elemente lahko naredite iz gaze, papirja ali stare rjuhe.


Metle

Če imate doma stare metle, jih postavite pred vhodna vrata in zraven tablo, ki bo jasno nakazala, da je parkirišče namenjeno izključno čarovniškim metlam, vhod pa čarovnicam.


Strašljiva večerja

Pripravite strašljivo večerjo, tako da na mizo postavite črn prt in mizo okrasite s pajki. Specite strašljive piškote in grozljive tortice. Le kdo ne pozna znamenitih Jack-O-Lantern piškotov, na spletu najdete polno receptov. Ne pozabite na osvetljavo, saj ima noč čarovnic pravi čar šele ko se stemni!


Idej je veliko, prepustite se domišljiji. Želimo vam, v objemu toplega doma, nekoliko strašno noč čarovnic.

noč čarovnic dekoracija okrasite dom ideje za noč čarovnic

Najdi na blogu

Categories / Tags