Grem na svoje


Po končanem šolanju in stresnemu iskanju prve zaposlitve, se mladi vse pogosteje soočajo s stanovanjsko problematiko. Kljub temu, da brezskrbnemu življenju pomahajo v slovo in se z vso resnostjo lotijo vloge koristnega davkoplačevalca, pa kaj kmalu pridejo do spoznanja, da bo otroška soba ostala njihovo prebivališče še nadalje. Soba, ki jim je v otroštvu predstavljala osebni kotiček, ki je sicer skozi adolescenco spreminjal podobo. Stene, kjer se pod zadnjo plastjo barve skriva plast za plastjo nekega obdobja iz preteklosti, od pastelnih otroških barv do temnih barv, ki so bile odraz uporniških najstniških let. Pa vendar so to stene, ki danes nudijo zatočišče večini mladih, kateri na meji izgorelosti prihajajo iz službe nikamor drugam kot v otroško sobo v stanovanje staršev.


Finančne vzpodbude

Zato je zelo pomembno, da nemudoma pristopimo k problematiki reševanja stanovanjskega problema. Korak nasproti mladim iskalcem lastne strehe nad glavo je pred kratkim naredila država, s sprejetjem zakona o stanovanjski jamstveni shemi za mlade. Ta predvideva, da bo država mladim do 38 let in mladim družinam ob prvem reševanju stanovanjskega problema dala jamstvo za najem bančnega posojila do 200.000 evrov z ročnostjo do 30 let. Banka Slovenije pa je tudi omilila pogoj, da mora osebi za vsakega otroka po plačilu kredita ostati še 237 evrov.

Danes se številka iskalcev stanovanja ustavi že skoraj pri petmestnemu številu in če ne bi pravočasno ukrepali, bi bili mladi primorani zamenjati otroško sobo s stanovanjem sicer iste kvadrature, vendar v tujini. Pa vendar se stvari premikajo na bolje, na trgu bo v bodoče na voljo večje število stanovanj, z ozirom na ugodne možnosti financiranja, bodo ta dostopna tudi mladim. Trg bo potrebno tudi v prihodnje spodbujati in mladim predstaviti nakup nepremičnine kot naložbo in ne zgolj kot breme.
Naj ne bo tisti vsem znani slogan »Grem na svoje« pri mladih redkost ali izjema, naj to postane moto mladih.


Korak po koraku

Na trgu je veliko nepremičnin, ki čakajo na skrbno roko in lastnika, ki jim je pripravljen ponuditi svoj čas in energijo, ki se lahko nato povrne tako, da si ustvari prijeten in topel dom.
Prednost nakupa takšne nepremičnine je, da je v začetku investicija manjša, kot če se odločimo za novo nepremičnino, vlaganje v njo pa se lahko razporedi glede na finančne možnosti lastnika.nakup nepremičnine prva nepremičnina finančne vzpodbude za mlade stanovanjska problematika

Najdi na blogu

Categories / Tags