Ko dom postane prevelik


Imate v lasti starejšo hišo, ki vam je postala prevelika in jo vse težje tudi vzdržujete? Če že dlje časa razmišljate o tem, da bi jo zamenjali za manjšo nepremičnino, pa ne veste, kako bi pristopili k temu, vam bodo zagotovo v pomoč nasveti nepremičninske agentke Monike Brilli.


Zakaj je starejše hiše težje prodati?

Prodaja nepremičnine je zahteven projekt, še toliko bolj, če gre za starejšo in večjo nepremično. Kot pravi nepremičninska agentka Monika Brilli, so se v preteklosti gradile velike hiše, v katerih je sobivalo več generacij skupaj. »V današnjem času pa si mladi takšnega načina življenja ne želijo več. Želijo si uporaben, ekonomičen in ne prevelik dom, ki je ravno prav oddaljen od staršev.« Zato si takega tudi poiščejo, medtem pa njihovi bližnji ostajajo v hišah, ki zanje postanejo prevelike in pogosto tudi predrage za vzdrževanje. »Ker pa smo Slovenci čustveno zelo navezani na svoje nepremičnine ter tudi na lokacijo na kateri živimo, se, v primerjavi s tujci, zelo neradi odločamo za selitev na drugo lokacijo oziroma v drugo, primernejšo nepremičnino. A vse več se jih za ta korak vseeno odloči, pa čeprav starejših hiš ni tako lahko prodati, saj so funkcionalno in ekonomsko zastarele, stroški vzdrževanja so visoki, tlorisi pa v večini primerov neustrezni za način življenja, ki si ga mladi želijo. Nenazadnje pa lastniki tovrstnih nepremičnin pogosto precenijo njihovo tržno vrednost. Vse to pa seveda oteži njihovo hitro prodajo.«, razloži Brillejeva. A ni vse tako črno kot morda izgleda. Kot pravi je trg nepremičnin v porastu, likvidnost na njem dobra, zato je prostor tudi za tovrstne nepremične.


Kako se lotiti prodaje

Da boste vašo nepremičnino lahko hitro prodali, je zelo pomembno, da poznate nepremičninski trg, da vaši nepremičnini določite ustrezno ceno ter zanjo pripravite tudi ustrezno tržno strategijo. Če tega znanja nimate, lahko pride do težav in zamika prodaje vaše nepremičnine, kar vam seveda lahko povzroči veliko sivih las in morda tudi dodatnih stroškov. Zato je bolje, da se že na začetku povežete s kakšno uveljavljeno nepremičninsko agencijo oziroma njihovimi nepremičninskimi agenti, ki vam bodo pomagali, da boste svojo nepremičnino lahko dobro in hitro prodali. Če boste želeli, pa vam bodo pomagali tudi pri nakupu manjšega stanovanja.

1. Preverite pravno stanje nepremičnine

Preden date hišo v prodajo, preverite kakšno je pravno stanje vaše nepremične – je vpisana v zemljiško knjigo, kdo je njen dejanski lastnik, ima vsa ustrezna dovoljenja, je zgrajena skladno z gradbenim dovoljenem itd. Obenem pa preverite tudi, ali ni vaša nepremične morda tudi kako drugače obremenjena, na primer s kakšno hipoteko ali neurejenim solastništvom. Vse to so namreč resne težave ob katerih si bodo morebitni kupci hitro premislili, da bi kupili vašo nepremičnino.

2. Naredite tržno analizo in določite tržno vrednost nepremičnine

Neustrezna cena vam lahko povzroči zamik prodaje nepremičnine za kar nekaj mesecev, včasih tudi let, česar pa si zagotovo ne želite. Zato vam priporočamo, da vam pri določanju tržne vrednosti nepremičnine pomaga katera od nepremičninskih agencij. Ocenjevalci nepremičnin, cenilci ali posredniki namreč poznajo koncept in strukturo vrednosti, cene ter stroške. Zato vam lahko na podlagi pridobljenih podatkov ter analize trga, podajo oceno vrednosti nepremičnine.

3. Naredite marketinški načrt in določite, kdo so vaši potencialni kupci

Da boste lahko nepremičnino hitro in dobro prodali, si morate narediti tudi ustrezen marketinški načrt prodaje. V njem morate kot prvo natančno določiti, kdo so vaši potencialni kupci, nato pa se odločiti, kje vse boste objavili oglas o tem, da je vaša nepremičnina na voljo. V primeru, da vam tovrstno delo ne gre od rok, vam lahko pri tem pomaga nepremičninski agent, ki vam mora pripraviti natančen načrt o tem, kako namerava prodati vašo nepremičnino ter seveda kje in kako pogosto bo oglaševal prodajo vaše nepremičnine.

4. Povežite se se z dobrim nepremičninskim agentom

Če se na nepremičninski trg ne spoznate in tudi ne veste, kje in kako začeti s prodajo vaše nepremičnine, bo najbolje, da vam pri tem pomaga nepremičninski agent. Ta vas bo vodil ali, na vašo željo, prevzel celoten proces prodaje nepremičnine – od, na primer cenitve nepremičnine, določitve tržne cene in načrta za prodajo, ogledov in še kaj; do končne prodaje ali morda celo nakupa nove nepremičnine. Za vas bo tako sama prodaja nepremičnine veliko manj stresna, najverjetneje tudi hitrejša, izkupiček pa boljši.

 #realestate #realestateagent #realestatetips #realestateexpert #realestateadvice

Najdi na blogu

Categories / Tags