Kako kupiti želeno nepremičnino - VODNIK


Kako kupiti želeno nepremičnino - VODNIK

Nakup nepremičnine je lahko stresen proces, saj gre verjetno za najdražji in čustveno najbolj obremenjujoč nakup, ki ga boste opravili. Tudi po pandemijo lahko s temeljito raziskavo in odločnostjo dobite ključe do svojega idealnega doma. S pomočjo zapisanega vodnika in RE/MAX nepremičninskih posrednikov vam bomo pomagali, da postanete lastnik želene nepremičnine. Pri tem je odločilno, da imate ob pravem času na voljo prave informacije, ki vam bodo zagotovile, da se boste odločili ustrezno.

Opredelite svoje cilje in pričakovanja

Preden se odločite za nakup, premislite, je lastništvo ali najem ustrezna izbira za vas.

Ob iskanju novega stanovanja, bo prvo vprašanje, ki si ga boste zastavili, odločilno za nadaljnje odločanje. Ali bi morali stanovanje najeti ali kupiti? Nakup se morda zdi privlačen, ker boste prenehali z naraščajočo najemnino in boste ob nakupu ustvarili lastniški kapital. Vendar lahko rutinsko vzdrževanje in popravila stanovanja hitro izpraznijo bančni račun.

Za pravilno odločitev se osredotočite na spodaj zapisana vprašanja in razmislite:

  • Kako dolgo nameravate tam prebivati?
  • Kakšno stanovanje/nepremičnino si lahko privoščite?
  • Kakšne so razmere in ponudbe na tržišču ?


Določite svoj finančni položaj

Preletite svoj proračun in ugotovite, koliko sredstev lahko porabite za nakup nepremičnine. Preučite svoje nedavne bančne zapise in vzorce porabe, da ugotovite, koliko porabite v določenem obdobju in tako ugotovite, kakšne so vaše potrošniške navade, ki jih je mogoče prilagoditi.

V primeru, da ste razmislili in se odločili za nakup si vzemite nekaj časa in si natančno uredite finance, kar vam bo pomagalo, da boste prišli do dodatnega financiranja s pomočjo bank. Prav tako boste ugotovili kje iskati in koliko ste pripravljeni odšteti za željeno nepremičnino. Preštejte in preverite stanje na računih ter vašo kreditno oceno, da boste videli koliko posojila po kakšni obrestni meri lahko zaprosite. Sledi predhodna pisna odobritev posojila, gre za pisno oceno posojilodajalca o tem, koliko si boste verjetno lahko izposodili pri njem. To pismo vam bo pomagalo ugotoviti, koliko si lahko privoščite, in dokazati, da lahko zagotovite stanovanjsko posojilo, ko boste pripravljeni oddati ponudbo za hišo.

Sledi priprava sredstev, kar pomeni več denarja, kot ga lahko vnaprej plačate za nepremičnino, manj si boste morali izposoditi. Večje predplačilo pomeni, da bodo vaša mesečna plačila nižja in da boste v času trajanja hipotekarnega posojila plačali manj obresti. Če si lahko privoščite položiti 20 odstotkov ali več celotne cene stanovanja, vam običajno ne bo treba plačati hipotekarnega zavarovanja, premije, ki varuje posojilodajalca v primeru, da ne odplačate posojila. Vendar ne porabite vsega denarja za visok začetni vložek. Posojilodajalci bodo želeli videti, da imate v banki nekaj rezerv.


Poiščite primerno lokacijo in nepremičninskega posrednika

Naslednji korak je izbira lokacije oziroma soseske bivanja. Pri tem imamo vsi ljudje različne želje in potrebe, zato smo spodaj uvrstili vprašanja, ki vam bodo pomagala pri izbiri.

  • Kje si lahko privoščite nepremičnino?
  • Ali delate od doma ali se vozite na delo?
  • Ali želite biti v bližini dobrih šol?

Pri tem svetujemo, da si ustvarite seznam s ključnimi željami in si soseske natančno ogledate ter predhodno tam preživite nekaj časa.

Po izbrani soseski priporočamo, da pobrskate po spletnih straneh in si zamislite kakšno nepremičnino želite. Le-te lahko najdete in kupite sami, vendar vam lahko dober nepremičninski posrednik pomaga pri sprejemanju pravilnih odločitev in vas vodi skozi postopek nakupa nepremičnine. Posrednik vam lahko pomaga tudi pri dostopu do nepremičnin, ko se pojavijo na trgu, preden so morda navedeni na spletu ali do teh, ki niso tam zavedena. Pri tem se oglasite na agenciji, kjer predstavite vaše želje in pričakovanja. Ne pozabite, da nepremičninski posrednik dela za vas in ne dobi plačila, če ne kupite nepremičnine.

Po tem, ko najdete želeno nepremičnino, se odpravite na organiziran ogled v obliki dneva odprtih vrat ali pa se dogovorite za posebno predstavitev. Tekom pandemije so vse pogostejše oblike virtualnih ogledov, ki so lahko v obliki posnetkov ali neposrednega prenosa. Prav tako se lahko odpravite na ogled z nepremičninskim posrednikom, ki je načrtovan po dogovoru in vam bo omogočil podrobnejši ogled nepremičnine in razkril stvari, ki jih video preprosto ne more.

Ponudba in nakup nepremičnine

Preden oddate uradno ponudbo, primerjate cene nepremičnin podobnih velikosti in videza ter primerjate le-te skozi določeno časovno obdobje. Dober nepremičninski posrednik bo za vas pripravil takšne primerjave, se pogovoril o cenah in tržni dinamiki ter skupaj z vami pripravil strategijo ponudbe s prostorom za pogajanja. Prav tako je pomembno samo pogajanje, da si boste uredili ustrezno provizijo ali pa ceno nepremičnine. Pri tem bodite pripravljeni na možno razočaranje, saj izklicna cena ne pomeni, da boste stanovanje kupili po tej ceni, to je le začetna in kasneje sledijo pogajanja in ponudbe ostalih interesentov. Zato se ne zaljubite v nepremičnino in bodite pripravljeni na vse možnosti.

 kako kupiti posredovanje idealen dom nepremičnine proces odločanja svetovanje

Najdi na blogu

Categories / Tags