Nakup rabljene nepremičnine


Nakup nepremičnine vedno predstavlja velik korak v življenju posameznika ali družine, zato mora biti skrbno načrtovan. V nekaterih delih Slovenije trenutno primanjkuje novogradenj, zato sta nakup in obnova rabljene nepremičnine danes pogosta odločitev.
Skrben premislek o pričakovanjih in željah je ključnega pomena

Da prvotna ideja o zamenjavi bivališča ali nakupu dodatne nepremičnine za družinskega člana dozori v dejanje, vedno potrebuje nekaj inkubacijskega časa. V tem obdobju presodimo smotrnost nakupa, oblikujemo strategijo financiranja in opredelimo svoja pričakovanja. Pridobiti si moramo čim več informacij in razjasniti, kakšno kakovost življenja pričakujemo od novega doma, kaj nam je pomembno v življenju, katerim navadam se nismo pripravljeni odreči in kaj nam mora bivališče nuditi, da bomo lahko uspešno zadovoljevali svoje potrebe.


Ko nepremičnina odstopa od naših prvotnih pričakovanj

Ko začnemo z ogledi nepremičnin, ki nam jih trg v danem trenutku ponuja, se večkrat zgodi, da naletimo na ponudbo, ki odstopa od naših prvotnih pričakovanj in želja.

Nepremičnine, ki si jih ogledamo, nam velikokrat ustrezajo le na podlagi posameznih značilnosti: lokacijsko, cenovno, po opremljenosti, redko pa se v realnosti zgodi, da zadostijo hkrati prav vsem kriterijem, ki smo si jih postavili, še posebej v primeru, ko smo finančno omejeni.

Tako smo pri nakupu nepremičnine velikokrat primorani skleniti določen kompromis. Sami moramo presoditi, ali nam je pomembnejša lokacija, notranja razporeditev prostorov, garaža, nove instalacije, izolacijska fasada ali zelenica pred bivališčem.

»Dobro planiran stroškovnik in strokovna mnenja izvajalcev obnovitvenih del so nepogrešljivi del že pred odločitvijo o nakupu.«

Če nam nepremičnina na podlagi več kriterijev ustreza, vendar je potrebna obnove, je zelo pomembno, da pred nakupom dobro načrtujemo obnovo, predvidimo s tem povezane stroške in načrtujemo poznejšo vselitev po končani nujni obnovi.

Kupcem, ki se pri nakupu rabljene nepremičnine prvič v življenju srečajo z izzivom obnove nepremičnine, svetujemo predhodno pridobitev strokovnega mnenja izvajalcev in načrtovalcev, ki bodo znali vnaprej opredeliti dodatne stroške, ki jih morate kot kupec vračunati v končno ceno, da vas ne bi končni znesek po nakupu presenetil.

Seveda se obnove lahko lotimo postopno, vendar je bistvene elemente, kot so predelava sten, polaganje novih instalacij, podov ali menjava stavbnega pohištva, smiselno obnoviti pred vselitvijo. Tudi če nameravate malce spremeniti razporeditev prostorov z dodajanjem ali odstranjevanjem delov sten ali celotnih sten, to zahteva strokovnjake, ki vam bodo znali poseg opraviti varno in v skladu z gradnjo. Prav tako je priporočljivo pridobiti več informativnih predračunov za isto storitev, da lahko izberete najkakovostnejšega ponudnika za najugodnejšo ceno.

Vsekakor pa je koristno, da se v trenutku, ko natančno ugotovite, kaj iščete, in že oblikujete strategijo za finančno konstrukcijo, posvetujete z izkušenim nepremičninskim posrednikom, ki bo zagotovo znal odgovoriti na vaša prva vprašanja v povezavi z nakupom, znal pa vas bo tudi voditi pri nadaljnjih procesih odločanja o pomembnih dejstvih. Seznanil vas bo s trenutnimi vrednostmi nepremičnin na določenem območju in lahko vam bo postregel s pravimi informacijami, ki vam bodo pomagale do uspešnega in ugodnega nakupa.


Viviana V. Kolka,
licencirana nepremičninska posrednica,
RE/MAX Premium, Celje
nepremičninski nasveti nepremičnine rabljene nepremičnine

Najdi na blogu

Categories / Tags